Izabella.Jones 2012.09.06. 09:27

Gyakorlás


5358349030_ca73619173_n.jpg

Maga a mechanizmus nem bonyolult. A bordaközi izmok belégzéskor megemelik a mellkast, a tüdő kitágul, az oxigéndús levegő bejut a hörgőkön keresztül a hörgőcskékbe, az ott található kapillárisok pedig elintézik a gázcserét, majd az izmok elernyednek, így a széndioxid kiáramlik a tüdőből. Általános iskolai biológia tananyag 8. osztály. Levegőt veszünk. Élünk.

Néhány napja nem veszek levegőt. Vennék, de nem tudok. Az izmokkal nincs baj, a hörgők rendben. Hibaüzenet. Kettes kód. 

Van abban valami megható, hogy az ember néha elpróbálhatja a saját halálát. Hogy Isten erről is gondoskodik. Ne legyen már az a nagy meglepetés, ne legyen a rémülettől tágra nyílt szem, belenyugvás legyen, az ismerős érzés biztonsága.

Boldog vagyok. Ismerem a halálom. Ismerem a szám fémes ízét, az izmok önkéntelen tiltakozását, tudom már milyen, amikor az agy adrenalinban fuldokolva kapálódzik, hogy megfulladsz bazmeg, csinálj már valamit, a vér pedig fejvesztve menekül a belső szervek felé. Ismerem a széndioxid mámorát.

Mostanában megint gyakorlok, és szerintem egész jól megy.

Tíz perc tréning, aztán a szív kétségbeesett élni akarását Isten megjutalmazza. Mert Isten már csak ilyen, megfigyelted te is? Mindig a szívet jutalmazza. 

Mindjárt találkozunk, barátom. De még nem. Még nem. 

2 komment

Címkék: tüdő

süti beállítások módosítása