Azt hiszem, a Stephen Daldry rendezte Az órák című filmhez érdemes jó hangulatban hozzákezdeni, hogy aztán legyen miből leamortizálódni bokáig 114 perc alatt. A film alapja Michael Cunningham The Hours című regénye, és csakúgy, mint a regény, a három főszereplő sorsával párhuzamosan haladva kutatja a ... na mit is? Az élet értelmét? A vonzódás labirintusait? A halál és az élet kapcsolatát? Egzisztencializmus női sorsba öntve, körülbelül erről van szó.

A cselekményszál a nők sorsába ágyazva fut, hol párhuzamosan, hol összecsomózódva, összegabalyodva, hiszen az idő játékos-kegyetlen közreműködésével végül úgyis kiderül, hogy minden mindennel összefügg. A három nő, akinek az óráit kísérjük: Virginia Woolf, Laura Brown és Clarissa Vaughn. Cunninghamnek úgy fest igaza van, három nő elég is arra, hogy az idő és a lét összefüggésén elmélkedjünk. 

A szereposztás zseniális. Virginia Woolfot Nicole Kidman úgy játssza, hogy ... felejthetetlennek mondják azt a színészi alakítást, ami aztán sokáig visszajár, ugye? Kidman olyan finoman játszik, olyan gyengédséggel viseltetik az általa alakított karakter iránt, ahogyan az ember egy beteg gyerek homlokán simít végig. Zseniális. Aztán itt van még Julianne Moore és Meryl Streep, na meg hogy el ne unjuk magunkat, és nehogy már azt higgyük, a zsenialitás csak nőknek adatik meg, ha színészmesterségről van szó, Ed Harrist láthatjuk Richard szerepében.

Szóval van egy furfangos kis intellektuáltúra by Cunningham, vannak ehhez kiváló színészek, az egészet nagyszerűen képre viszi egy Seamus McGarvey nevű fickó, és ha ez mind nem elég a jóból, Philip Glass olyan zenét ír hozzá, de olyat, hogy az embernek nagyon kell igyekezni, hogy tudjon még egy kicsit a pólókra koncentrálni a végén is.

Nem könnyű film, azért szólok, tényleg kiegyensúlyozott lélekállapottal érdemes nekiindulni. Ja, és homofóboknak semmiképpen sem ajánlom, mert nők több rendben is szájon csókolják egymást ebben a filmben. Anyám nem is győzött csodálkozni, hogy mik vannak a világban.

(Sajnos magyar nyelvű beharangozót nem találtam.)

· 1 trackback 3 komment

Címkék: film

süti beállítások módosítása